Wij zijn een jonge afdeling en ontwikkelen ons in rap tempo. Ons onderzoek maakt deel uit van NOVA, de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie waarin de hele Nederlandse universitaire sterrenkunde samenwerkt.
De “instrumenten” die wij voor het onderzoek gebruiken zijn de Hoge Energie Astrofysica, de Deeltjesastrofysica en de Kosmische MagnetoHydroDynamica, en natuurlijk geavanceerde telescopen zoals die van de Brits-Nederlandse samenwerking op La Palma, van de European Southern Observatory in Chili, onze eigen Westerbork Synthese Radio Telescoop, de LOFAR radio telescoop of het Pierre Auger Observatorium.
De Radboud Universiteit is een Nederlandse Rooms-katholieke universiteit. Op 17 oktober 1923 ging ze van start als Roomsch Katholieke Universiteit Nijmegen.De universiteit is voortgekomen uit de katholieke gemeenschap, en draagt dit ook uit in haar onderzoeks- en onderwijsprogramma. Daarnaast participeert zij in vele landelijke katholieke en algemeen-christelijke verbanden.De universiteit telt zeven faculteiten en ruim honderd opleidingen (bachelor en master).
ASTRON is het Nederlands instituut voor radioastronomie. Haar missie is ontdekkingen in de radioastronomie mogelijk te maken. Bij ASTRON worden baanbrekende technologieën ontwikkeld, maken wetenschappers gebruik van radioastronomische faciliteiten van wereldformaat, en wordt fundamenteel astronomisch onderzoek gedaan.
SRON Netherlands Institute for Space Research is het Nederlands expertise-instituut voor onderzoek vanuit de ruimte. Het legt zich toe op astrofysica, aardgericht onderzoek en planeetonderzoek. Daarnaast ontwikkelt SRON nieuwe gevoelige sensoren voor rontgen- en infraroodstraling, om als satellietinstrument te dienen.
De Stichting “Het Leids Kerkhoven-Bosscha Fonds” werd in het leven geroepen in 1954, met als doel het ondersteunen van sterrenkundig onderzoek in het algemeen, en dat in samenwerking met de Bosscha Sterrenwacht te Lembang (Indonesie) in het bijzonder.
De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) coordineert en stimuleert het sterrenkundig onderzoek in Nederland. NOVA bundelt de krachten van astronomen aan de universiteiten van Amsterdam (UvA), Groningen (RUG), Leiden (UL) en Nijmegen (RU). NOVA werkt nauw samen met de NWO-instituten SRON en ASTRON.
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) zet zich al sinds 1901 in voor het populariseren van de hobbymatige weer- en sterrenkunde in Nederland. Bij onze organisatie zijn tientallen regionale- en thematische verenigingen en publiekssterrenwachten aangesloten. Bij hen beleef en ontdek je de sterrenkunde van dichtbij.
Wil je de sterren en sterrenbeelden leren herkennen? Wil je begrijpen hoe het heelal in elkaar zit? Dan ben je bij Rob Walrecht aan het juiste adres. Hij maakt sterrenkaarten, boeken, posters en en zelfbouw instrumenten en modellen om zelf ‘het heelal te verkennen’. Ook geeft hij de grote sterrenkundecursus ‘Leer het heelal begrijpen’.