Sprekers

/Sprekers
Sprekers 2019-03-04T16:25:18+00:00

Ik ben Nadia. Mijn specialisme is transiënt-astronomie in het tijdsdomein. Ik gebruik verschillende telescopen opzoek naar sterexplosies en uitbarstingen. Ik ben vooral geïnteresseerd in grote explosies van dubbelsterren en heldere flitsen van sterren die uiteen worden getrokken door superzware zwarte gaten in het centrum van sterrenstelsels.

Ik ben Onno, en ik doe onderzoek naar compacte dubbelsterren en supernovae. Zware dubbelsterren eindigen hun leven in spectaculaire explosies, die we supernovae noemen. Ik ben vooral geïnteresseerd in supernovae van het type Ia, waarbij een zogeheten witte dwerg, een heel kleine maar zeer zware ster, uiteen spat.

Mijn naam is Gijs. Ik ben gespecialiseerd in de evolutie van dubbelsterren en compacte objecten. De meeste sterren in het heelal zijn niet alleen, maar draaien om een andere ster heen. Van dergelijke systemen kunnen we veel leren. Bijvoorbeeld over zwaartekrachtgolven.

Mijn naam is Frank en mijn onderzoek richt zich op neutronensterren. Dit zijn extreem zware sterren. Ik onderzoek naar neutronensterren in de galactische schijf en in bolvormige sterrenhopen. Zo probeer ik bijvoorbeeld te achterhalen wat de afstand is tot deze sterren en hoe snel ze bewegen.

Ik ben Marijke. Mijn grootste passies in de wetenschap zijn het interstellair medium van de Melkweg en magnetische velden van sterrenstelsels. Het magnetisme in sterrenstelsels beïnvloedt allerlei processen, zoals de geboorte van nieuwe sterren. Ik onderzoek deze magnetische velden door te kijken naar gepolariseerd licht in radiofrequenties.

Sponsoren